Cusco, Zondag 6 juni 2010 - Reisverslag uit Cusco, Peru van Frederika - WaarBenJij.nu Cusco, Zondag 6 juni 2010 - Reisverslag uit Cusco, Peru van Frederika - WaarBenJij.nu

Cusco, Zondag 6 juni 2010

Door: frederikaklatter

Blijf op de hoogte en volg Frederika

06 Juni 2010 | Peru, Cusco

Vandaag een toer geboekt door de Heilige vallei. Viel een beetje tegen. Om negen uur de deur uit. Ik had ervoor gekozen omdat ik het wel gemakkelijk vond. Hoef ik immers zelf niet bedenken waar ik heen moet en hoe en waar langs. Minder kans op verdwalen enzo... ha ha.Eerst een stop voor een mooi uitzicht. Dat was het ook echt. Ook hier zitten vrouwen met artikelen om te verkoepen. De volgende stop is in Pisac. We bezoeken daar de markt. Heb ik echter al zoveel van gezien. De bedrijvigheid blijft leuk. De klederdracht is hier weer anders. Vooral de hoofddeksels van de vrouwen. Weer veel verscheidenheid aan waren. Ik loop er snel over. eerrst even met Lies bellen. Gelukkig mam, het gaat alweer een stukje beter. Je hebt zelfs even voor de telefoon gepraat hoor ik. Je volgt me ook nog steeds op de voet, dat heb ik gezien op foto´s die Hilke me toestuurt. Fijn. Doe rustig aan, neem de tijd om te herstellen.
Bellen is niet erg duur naar een vaste telefoon. Vandaag ruim tien minuten en dat was ongeveer 3 euro. Weer terug over de markt. Er zijn zoveel mooie kleurige artikelen te koop. deze keer valt mijn oog op een tasje. 25 sol, zegt de vrouw. ik zeg niks.....20 sol zegt ze en legt nu alle kleuren naast elkaar. Ik zeg niks en doe niks.....15 Sol look at the colors, handmade!!! Ik zeg 10 en 3 sol. (bedoel 13)... zij zegt 10 en 2 Sol. Hé ik moet toch afdingen, nu gaat zij onder mijn bod door..... ha ha. meteen zeg ik ja. 12 Sol. dan rijden we door naar het lunchadres. Onderweg weer een mooie film door de ruiten. De lunch is voor mij niet inbegrepen. Kan wel aansluiten, maar is 55 Sol! Dat vind ik teveel. Heb net in Pisac fruit gekocht, broodjes en kaas. Ik vermaak me wel zolang zeg ik. De gids wijst me een mooi plekje aan de rivier. Fijne picknick. Na het eten van mijn broodje zie ik een mooie grote steen in de rivier liggen(Sabiene). Daar kan je leuk op staan. Eerst maar even proberen. Zittend lukt. Terug...bijna nat pootje. Nog een keer. Plons glij met de voet in het water. Hou het nog net droog. D´r moeten stenen bij, zodat ik beter op de steen kan komen. Dus nu stenen leggen, dam bouwen(Hessel). Even weer proberen. Glij ik bijna wer in het water, want de dam is nogal wiebelig. Uiteindelijk lukt het redelijk snel. Nu nog vastleggen op de kiek met de zelfontspanner. Ook dat is nog een hele kunst. Je moet zelf in beeld komen, is juiste positie en op tijd. Al met al heb ik een half uur lol met mezelf. Dan gaan we naar de INCA opgraving. De grootste. Olantaytamba. Via weer een souvenirmarkt naar de ingang. Dan zie je de machtige trappen aangelegd door de Inca´s. Zonder cement en superstevig. Een deel van de Incastad zit nog verborgen onder de huidige bebouwing. Het deel tegen de bergen op bekijken we. Dat betekent omhoog met trappen. We zitten hier wer of nog 4000 m hoog. De ademhaling gaat dan ook meteen omhoog. Hartslag van ruim 130. dat doet toch even weer schrikken. er zijn er die harder omhoog gaan, maar er zijn ook altijfd een paar langzamer of die er helemaal niet komen. Prachtig uitzicht. De gids geeft nu een mooie uitleg over de baden, de zonnewijzer, de landbouwproefterrassen, het aquaduct systeem. De rol van de Goden. Dat zij al precies wisten hoe het zat met de seizoenen. Dat de zon op 21 juni weer de andere kant opgaat. Weer beneden moeten we nog een flink eind naar de bus lopen. Het stikt er van de toeristen. Nu weer verder met de bus. De tocht gaat helemaal rond de sacred valley. We hebben overal de schade gezien van de overstroming van de rivier. Bruggen compleet vernield, veel huizen weg of kapot. Alles is nog lang niet weer hersteld. W e maken nog een stop om de Besneeuwde bergen vast te leggen. Dan gaan we naar een oude Spaanse kerk, met barok, Renaissance en neo-klassicisme kenmerken. van binnen geheel beschilderd. deze Spaanse kerk is op de resten van een Inca gebouw gebouwd. Zo zijn er veel dingen gebouwd op de stevige fundamenten van Inca ruïnes. Zo ook in Cusco. Ook hier is weer een souvenirmarkt en de klederdracht is weer anders. Overal lopen trouwens kinderen te bedelen of lopen met een lama of een hondje op de arm en willen dan voor een sol op de foto. Of ze willen een muts o.i.d. verkopen. geef je ze wat dan komt prompt de volgende en die zet dan meteen een huilstem op. Ook veel oudere mensen lopen of zitten te bedelen. Er is ons geadviseerd geen geld te geven aan kinderen. Moeten naar school. Als ze met geld thuis komen wordt dat straks lonend en moeten ze elke dag de straat op. Af en toe doe je het toch. Vandaag ook....immers het is zondag dus naar school kan niet. Dan krijgen we nog een demonstratie. Het wassen van lama wol, het spinnen, het kleuren, het weven ...... en dan natuurlijk graag iets kopen of een fooi. Om zeven uur terug in Cusco. Maak een rondje en doe de supermarkt aan voor yoghurt voor morgenvroeg. Eet bij Mac Donald. Om half negen terug naar het hotel. Een steil weggetje naar boven. Bij aankomst is het weer even flink uithijgen. Zie foto bij Jan en Jonet. de gids heeft intussen alles klar voor mij tot aan Brazilië. Ticket naar de jungle, ticket naar Lima. transfer naar de vlucht naar Brazilié. Vanaf daar houdt zijn verantwoordelijkheid op. Ik kruip achter het internet. Alle kleren zijn weer gewassen. 3 kilo voor 18 Sol = 6 euro. Nu de broek nog naaien zeg ik. dat komt morgen. Ok. Heb intussen mijn tweede kop koffie. Zit alweer twee uur achter de pc. heb eindelijk alle mail ook weer eens bekeken. ... Succes met de juffendag. Nu nog even proberen foto´s te plaatsen.

• 07 Juni 2010 - 06:18

Lies:

goedemorgen wat een fotos ziet er erg mooi uit .mooi vest en nieuwe broek? ga nog even weer slapen.hier nu bewolkt en kans op bui en of onweer.succes met de inca trail .

• 07 Juni 2010 - 06:28

Hilke:

Ha moi Friek. Wel lachen gisteravond bij oma, want ze leest in jouw verslagen en in de reacties natuurlijk steeds dingen over zichzelf en eigenlijk mag mama jou alleen maar vertellen dat het heel goed gaat. Waarop mama zegt dat ze tussen twee vuren zit omdat jij natuurlijk wel graag wilt weten hoe het echt met haar gaat. Tja, en naar wie moet ik dan luisteren, zegt Lies. Noar mie! zegt oma.
    Het infuus is er trouwens ook al uit. Ze krijgt nu af en toe vocht via de sonde. Zo, ik ga de 42 nieuwe foto's even op een kaartje zetten en dan kan mama die vanmiddag meenemen. Veel plezier!

• 07 Juni 2010 - 12:24

Titia:

Frederika blij dat je weer beter bent. Leuk en gezellig om je verhalen te lezen, kijk hier helemaal al naar uit. En langs deze weg wens ik "Oma Klatter" beterschap toe. gr. van ons uit Winsum

• 07 Juni 2010 - 13:18

Sabiene.:

Jaaaahh..Jeetje!! Je bezorgt me wel huiswerk zeg!!Maar hoe de Inca's het voorelkaar kregen kan ik bij Jonet niet vinden!! Hahaha...Toevallig dat ik die morgen ook bij Jonet op de site had gekeken en daar dezelfde foto had gezien..Met de vermelding..'12 hoekige'..dus hoefde ik niet eens te gaan tellen!! Hahaha..Ben net totaal lek geprikt door de muggen rondom het meer!! Dacht even weer een mooie ronde te pakken..maar de muggen pakten mij!! Moest er zo snel mogelijk weg. Zag dat er bovenlangs een weg liep dus ik snel naar boven geklommen en daar via de gewone weg weer terug!! Ik had natuurlijk geen 'date' mee!! Ben dus nu iets eerder terug dan gepland maar dan heb ik weer tijd voor andere dingen..Bijvoorbeeld een reaktie plaatsen op je site..en dat ik erg heb gelachen om je bijna Sabiene imitatie stunt op de steen!! Jij hebt het alleen wel droog gehouden!! Hahahaha.. Erg charmante foto's!! Zie je daar al helemaal voor me..Toestel instellen..Dan naar die steen..te hoog voor opstap dus dan met andere stenen opstapje maken..Ondertussen is de flits waarschijnlijk al geweest!! Dus weer van die steen..Instellen en terug op de steen en dit waarschijnlijk een aantal keren opnieuw!!
    Kortom..Riendo, gritando, rugiendo...

By the way..Gerda heeft onderdak geregeld in Wyler. 10 km van Nijmegen..Gelukkig nog goed gekomen..ENNNNNNNNNN...Heb ons balkon hier volgehangen met oranje vlaggetjes!!! Vrijdag begint het VK!!!( oftewel WK, in Zweden spreek je de V als W uit..) Heb er super zin in..Ben een echte voetbalfan, dat weet je..dus we vermaakten ons als uitstekend..Het wordt alleen maar beter.. 2, 3 en 4 Juli komen Els en Nils..De week erop Gerda en Leon..Dan gaan we met de auto naar Nederland!!!! Kan ik m'n pap weer knuffelen!! Incatrail??? Here she comes!!!!

• 08 Juni 2010 - 07:33

Coby:

Even je verslag gelezen en de foto's bekeken, voordat ik weer naar Etty ga om op de twins te passen. Prachtig die foto's. En nu op naar de Incatrail?????
    Veel succes gewenst.

• 08 Juni 2010 - 09:38

Sabiene.:

Hej...lees ik dat nou goed..Ga je na de Incatrail direct naar de Jungle? Sla je de watervallen over? Nee toch??

• 08 Juni 2010 - 20:54

Jonet Marees:

Hoi Frederika,
    Jammer dat we je niet meer hebben gesproken voordat je aan de incatrail begon. Van Freddy hoorden we dat je hals over kop ´s avonds al weg was. Nu kon je je niet druk maken met wat je allemaal mee moest nemen. Inpakken en wegwezen
    Dus jij mocht een extra nachtje in de tent. Hopelijk heb je het erg naar je zin op de incatrail. Met je 100 stappen en dan puf puf red je het zeker.
    Wij vertrekken morgen naar de incatrail en we zien jou waarschijnlijk niet meer. Heel veel plezier in Brazilië. We spreken af met elkaar als je weer terug bent.
    Groetjes Jan en Jonet

• 09 Juni 2010 - 20:55

Sabiene.:

Nogmaals..Thanks voor de kaart..Goeie foto!!! Prachtig!!

• 11 Juni 2010 - 22:16

Hilke: