Cusco 7 juni, sacred valley, city tour - Reisverslag uit Cusco, Peru van Frederika - WaarBenJij.nu Cusco 7 juni, sacred valley, city tour - Reisverslag uit Cusco, Peru van Frederika - WaarBenJij.nu

Cusco 7 juni, sacred valley, city tour

Door: frederikaklatter

Blijf op de hoogte en volg Frederika

11 Juni 2010 | Peru, Cusco

Maandag 7 juni 2010
Vandaag....uitslapen!!!! Mag ook wel, want heb gistravond nog mijn tas gepakt voor de incatrail. Mag maximaal 7 kilo mee en dan de slaapzak en het slaapmatje nog. Gelukkig heb ik een porter gehuurd, want alle verhalen rondom vertellen dat het erg zwaar is. De rest van mijn spullen laat ik achter ingepakt en wel. De koffer kan op mijn kamer blijven. Mocht er iemand de kamer nodig hebben in de tussentijd dan halen ze mijn koffer daar wel weg. Waarschinlij niet. Een heel gedoe om te bedenken wat nu wel mee moet en wat niet. Direct daarna ga ik voor een aantal dagen de jungle in....ook primitief. Tussendoor dus geen kans om kleren te wassen. Dus een afritsbroek voor de vier dagen wandelen en de Peru broek voor de terugreis naar Cusco. Voor iedere dag een t-shirt. Een zonneklep, zonnebrand, inssektenspray, etc. Regencape....maar waarschijnlijk is het regenseizoen over. Zeemleren handdoekje mee....verschrikkelijk om je mee te drogen, maar heel compact en snel drogend. Voor de avond en nacht natuurlijk mijn fleeze en thermo lange broek en thermo t-shirt met lange mouwen. Ook mijn windjack gaat mee. Het kan immers {s avonds erg koud zijn en flink waaien. Als ik de tas laat wegen is het maar 6 kilo, inclusief de slaapzak. Nou, dat is dus en stuk beter dan mijn normale koffer, die nog steeds te zwaar is(21,5 kilo) en dan te bedenken dat er zeker voor 5 kilo spullen in Lima ligt te wachten. Maar voor nu, heel tevreden. Al met al is het wel drie uur voor ik in bed lig. Dus dat uitslapen komt goed van pas. Om tien uur ben ik klaar wakker. Hoor andere gasten vertrekken en komen. Mijn raam zit aan de open binnenruimte. Galmt lekker. Na een kopje thee en bouillon op mijn kamer en yoghurt, fruit(de manderijnen zijn hier overheerlijk!) en crackers ga ik om 11 uur op pad. Mijn haarspray is bijna op. Heb al verschillende zoekpogingen achter de rug voor een nieuwe maar helaas. En ook vandaag gaat het niet lukken. Probeer verschillende anderen, maar niet goed. Ik bel nog even met het thuisfront, maar niemand is thuis, dus dan maar inspreken. Eet twee kaasbroodjes...niet zo lekker als bij ons. Loop de gids tegen het lijf op de Plaza. Waarschijnlijk zie ik hem niet meer. Dus tijd om te bedanken en een flinke tip. Dan geld pinnen. Loop ik ineens langs winkels met allerlei spullen voor een trekking. Toch even kijken naar een handig klein rugtasje wat waterdicht is. Dat lukt. Wel een grote uitgave en dat is meteen een aanslag opmijn budget voor de komende dagen. Eeen tweede keer pinnen op een dag kan niet...dus verder rustig aan. Tijdens de trail is er verder geen mogelijkheid. Om half twee heb ik een stadsrondrit geboekt voor 13 dollar. Dat betekent langs alle oude INcaru[ines in en nabij de stad. Overal een engelstalige gids. Interessant en vooral onbegrijpelijk hoe ze in die tijd dat allemaal hebben gedaan. We bezoeken zeker 5 plekken. Eeen aantal dingen die ik onthouden heb.... de grootste steen 20000 .... Poema is heel belangrijk voor de Inca{s. Dus gebouwd in de vorm van een poema. zigzagverdedigingsmuren, zodat de vijand altijd de zijkant toont. Doolhof, watersystemen, landbouwterrassen, tempels. De inca{s wisten alles over de seizoenen en wisten precies de datum 21 juni en 21 december. Er zit vandaag veel vaart in. We rennen bijna naar de ruines, de gids vertelt en hups weer verder. Snel tussendoor foto{s maken en filmen. Namen: Sacsayhuman, Quenco, Puca Pacen, Salapunco, Tambomachey.... Heb een dvd gekocht met alle beelden en de informatie. Kan ik thuis nog eens op mijn gemak bekijken. Om half zeven terug op de Plaza. We gaan nu de kathedraal in. Eigenlijk al dicht...maar hoort bij de toer en heb er veel over gehoord. Het wordt een bliksembezoek. Bij het kopen van het kaartje vergeet ik.......mijn fototoestel en videocamera..... want 5 minuten later wil ik iets vastleggen...wat niet mag... en schrik....ik terug. Niet wetend of ik het in de bus heb laten liggebn of bij de kassa. Eerts laten ze me er niet door. We zijn al dicht... andere plek voor de uitgang. Maar ik dram door en loop ze voorbij en ja hoor het ligt nog bij de kassa. Gelukkig! Nu snel de gids weer opzoeken. Die heeft intussen in een sneltrein vaart de helft van de katjhedraal laten zien. Het is werkelijk prachtig van binnen. Ruim 30altaren, allen van goud, zilver of veren. Veel grote schilderijen, o,.a van Rubens. Het avondmaal .... met een guinees biggetje. Alle Maria{s(virgins) hebben een driehoek vorm, dat verwijst naar de bergen. De Spanjaarden hebben deze kerk gebouwd. Wilden alle Inca{s naar het Katholicisme bekeren. De Peruaanse schilders hebben echter in veel schilderijen toch iets van hun beschaving verwerkt. Er is ook een ...zwarte Jezus aan het kruis. Het is enorm groot. Als we om zeven uur buiten staan krijgt de gids een telefoontje. Ik moet meteen naar het hotel komen....de inca trail vertrekt eerder..... dat is even schrikken, moet nog proviand inslaan, bedenk me wel meteen dat het maar goed is dat ik gisteren alles al ingepakt heb. Tussen acht en tien word ik opgehaald. Volgens de stadstoer heb ik nog recht op een dansvboorstelling van half zeven tot half acht. De gids regelt een taxi en ik pik nog een half uur dans mee. Dan toch maar snel een taxi terugnaar het hotel. Daar hoor ik dat de boeren de volgende dag gaan staken en dan blokkeren ze alle wegen. We kunnen dan niet het beginpunt van de trail bereiken en daarom heeft de maatschappij besloten al vanavond te vertrekken. Ok, geen tijd meer voor het avondeten....maar ik heb nog crackers en yoghurt. Nog even snel alles nakijken. Klaar en naar beneden en wachten. Drink met de baliemedewerker een kop caf{e con leche. Heb geen tijd meer om afscheid te nemen van mijn mede reisgenoten. Hopenlijk zie ik ze nog bij mijn terugkomst. Anders bij deze allen een goede reis. We spreken elkaar nog wel later in Nederland. Dan is de bus er. Ok in de bus. We halen nog wat mensen op. Eeentje bedenkt dat hij waaarschijnlijk zijn paspoort is vergeten. Dus terug naar dat hotel en zoeken...blijkt toch in de tas te zijn. Iedereen weet pas een uur dat we ineens vertrekken....allen overhaast alles ingepakt. Weer ben ik erg blij dat ik dat al een dag eerder had gedaan....een voorgevoel? We rijden tot half twaalf. Ik slaap de hle route. Dan zijn we op een groot voetbalveld. Daar staan onze tenten al klaar. Ik heb mijn eigen tent. We krijgen een slaapmatje. Het is koud. Onze groep heeft acht porters(dragers) en twee gidsen. Twee groepen zijn samengevoegd. Naast mij een Nederlandse jongen, twee Slowakezen, 3 van de USA. Om twaalf uur lig ik op mijn matje, wat door een van de porters is opgeblazen. In de slaapzak met het thermo ondergoed. Hoofdlampje om de pols. Het is echter niet echt donker. felle lampen beschijnen het veld en er is ook toezicht. Midden in de nacht arriveren er nog twee groepen. Ben regelmatig wakker door alle geluiden, maar ook door de kou. Het slaapmatje is maar smal en ik rol er regelmatig naast en dan is het echt koud. En....ik heb mijn opblaaskussen vergeten. Dus allerlei kleren onder het hoofd...maar echt comfortabel is het niet....en natuurlijk ook een beetje spanning....hals over kop weg en ....ga ik het wel halen en kan ik de groep wel volgen...zijn immers allemaal in de 20! Is mijn conditie nog goed genoeg na zolang reizen en ziek zijn???? Gelukkig heb ik dit wel allemaal besproken met onze trail gids en die heeft me gezegd dat het gaat lukken en dat hij altijd bij de laatste van de groep blijft en anderen kunnen vooruit gaan....want er is maar een weg. Na een onrustige nacht word ik om zeven uur in de ochtend gewekt.

• 11 Juni 2010 - 22:20

Hilke:

Dis dezulfde ...

• 11 Juni 2010 - 22:41

Frederika :

Ja sorry. heb nu twee dagen gedaan...de rest volgt spoedig. Hilke heel erg bedankt voor alle informatie. Heb zojuist even met Doeke gebeld. Ga nu in de trein terug naar Cusco. Morgen om half negen met de taxi naar het vliegveld en dan vliegen narr Tambopata...junglke. Weet niet of daar bereik is...ik verwacht van niet... Dus daarom heel blij met jouw informatie. Knuffel oma maar even flink van mij.... en ik heb de inca trail gehaald. Bekaf ...maaar zeer voldaan. bedankt voor alle goede zorgen.

• 11 Juni 2010 - 22:44

Hilke: